Cestári pracujú prioritne na zabezpečení mostov a odstraňovaní zosuvov

18.05.2010 Prešov

Prešov 18. mája (TASR) – Nepriaznivé počasie a intenzívne zrážky, ktoré počas posledných dní zasiahli Prešovský kraj a zdvihli hladiny vodných tokov, spôsobili problémy aj na cestách v správe Prešovského ...
Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimíra Kozáka je situácia na cestách v prešovskom regióne vážna, nie však dramatická. V pondelok (17.5. ) bol zaplavený podjazd medzi obcami Soľ a Jastrabie, voda z Popradu odrezala od sveta Medzibrodia a v ostatných obciach bolo predovšetkým potrebné očistiť vozovky od naplavenín. V oblasti Tatier museli z komunikácií odstraňovať spadnuté stromy.
Horšiu situáciu evidujú v obci Lesnica, kde došlo k dvom zosuvom pôdy, komunikáciu síce sprejazdnili do jedného pruhu, zosuvy však bude potrebné zabezpečiť.
Cestári museli očistiť most v Pustom Poli a Lackovciach, kde bol ohrozený. Momentálne realizujú zabezpečovacie práce na podmytom moste v obci Staškovce na ceste zo Stropkova do Medzilaboriec.
„Zvýšená hladina toku podmyla pravú stranu mosta na vtoku i výtoku. Je šťastím, že tento most stojí na pilieroch. V záchranných prácach budeme pokračovať aj zajtra, \" povedal Kozák.
Dodal, že na všetkých postihnutých miestach boli pracovníci SÚC PSK nasadení podľa potrieb, toky a vzniknuté bodové chyby monitorujú. Výšku škôd bude podľa neho možné určiť, až keď voda opadne a po vyčistení a vysušení komunikácií.
PSK spravuje spolu 2438 kilometrov ciest II. a III. triedy. Od prevzatia správy komunikácií do svojej pôsobnosti v roku 2004, povodňové škody dosiahli takmer 17 miliónov eur.
 

Vyberte región

mark